בישול בריא במינימום הוצאות

מחקר אמריקאי קובע כי צריכת ג’אנק פוד (מזון מהיר) בכמויות גדולות עלולה לגרום להתמכרות, בדומה להתמכרות לסמים ולאלכוהול. המזון המהיר עשיר בסוכרים, בשומן ובמלח המעוררים את חושי הטעם והריח, ובנוסף, מכיוון שמדובר במזון עשיר מאוד בקלוריות, אך בעל ערך תזונתי נמוך, הוא גורם ליכולת שובע נמוכה. המשמעות היא פגיעה במנגנון השובע, הגורמת לאכילה רצופה וללא הפוגה של מזון מהיר, הרבה מעבר לצרכים הביולוגיים של האדם.

המחקר שפורסם במגזין היוקרתי Nature הראה באמצעות עכברי מעבדה כי הג’אנק פוד עלול לגרום לשינויים במנגנון ההורמונאלי במוח, הגורמים לאכילה כפייתית של מזון מהיר ועשיר בקלוריות.
במהלך המחקר, שנערך במשך ארבעים ימים, חילקו החוקרים את עכברי המעבדה לשלוש קבוצות: אחת קיבלה אוכל עכברים רגיל, השנייה קיבלה בנוסף לאוכל הרגיל פעם ביום גם כמות סטנדרטית של אוכל מהיר, ואילו את קבוצת העכברים השלישית האביסו החוקרים במשך יותר מ-20 שעות ביממה במזון מהיר ועתיר קלוריות.
בעקבות כך סבלו העכברים בקבוצה השלישית באופן לא מפתיע מהשמנת יתר קיצונית, אך בנוסף, במהלך ניטור פעולת המוח, התגלו שינויים בתפקוד המוח המזכירים התמכרות לסמים. לטענת החוקרים, בתום 40 ימי המחקר סירבו העכברים לאכול אוכל רגיל והמשיכו לאכול את המזון המהיר גם כאשר קבלתו הותנתה במכות חשמל – התנהגות שמעידה על אכילה כפייתית.

לעומת זאת, העכברים בקבוצות המדגם האחרות פחדו ממכות החשמל ואכלו בהנאה רבה את המזון הרגיל שהוגש להם.

 

במשקי בית רבים נוצר הרושם כי הקפדה על תזונה נכונה מוסיפה עלויות רבות לתקציב המשפחתי. רושם זה נוצר בעקבות היכרות עם מוצרים יקרים, כמו לחם קל שיקר יותר מלחם אחיד, חטיפי אנרגיה, דגני בוקר המועשרים בסיבים, מוצרים ללא סוכר שיקרים יותר ממוצרים מקבילים המכילים סוכר, ועוד. אולם, מצב זה איננו מחויב המציאות ואיננו הכרחי. למעשה, אכילה בריאה לא מחייבת קניה של מוצרים יקרים, ניתן לאכול בריא וזול כשפועלים לפי עקרונות פשוטים.

 

כיום, יש מגוון רחב של מזונות עתירים בויטמינים ומינרלים, שעלותם סבירה והם יכולים בהחלט להיכלל בסל המשפחתי של כל משפחה ממוצעת. בנוסף קיימים מוצרים מסובסדים המצויים תחת פיקוח ממשלתי.

 

דגנים – פסטה, פתיתים, אורז, קמח, בורגול, חיטה, גריסים ועוד. ארוחות שהמוקד שלהן הוא דגנים תהיינה זולות יותר: פסטה עם רוטב, סנדוויצ’ים, טוסטים וסלטי דגנים. ארוחות כאלה יכולות להיות גם בריאות מאוד אם משתמשים בפסטה או לחם מקמח מלא, או בדגנים מלאים כמו בורגול וגריסים. מחירם של רוב הדגנים נמוך וכל חבילה מספיקה, בדרך כלל למספר ארוחות.

קטניות – עדשים, חומוס, שעועית ודומיהם. לפעמים נדרשת השרייה ובישול מוקדם אבל הם שווים את המאמץ. הם טעימים, בריאים מאוד, והם מקור טוב לחלבון זול משמעותי מעוף ובשר. ניתן לשלבם בארוחות כמו: מרקים, תבשילי קטניות וירקות וסלטים. מחיר הקטניות יחסית נמוך, והן לרוב מכפילות ואף משלשות את גודלן בבישול, כך ששקית אחת מספיקה לכמה ארוחות.

ירקות – ישנם ירקות שבזמנים שונים נמכרים במחיר זול עד זול מאוד – גזר, בצל, מלפפונים, עגבניות, חציל, תפוח אדמה, קישוא וחסה. ירקות יכולים לתפקד היטב כמרכיב המרכזי בארוחה. אפשר להכין איתם מרקים, רטבים, מוקפץ, סלטים מושקעים וירקות מוקרמים. כמובן שארוחות המכילות ירקות בכמות גבוהה תהיינה גם בריאות מאוד.

נתחי עוף ובשר – בדרך כלל עוף ובשר הם מוצר יקר, אך יש גם נתחים משתלמים יותר כמו חזה עוף שבניגוד לחלקים אחרים, הוא מכיל כמעט נטו בשר, ובכך לא מבזבזים כסף על עצמות שנזרקות. גם עוף טחון, שמחירו בדרך כלל דומה למחיר החזה, ובשר טחון, נאכלים בשלמות. היתרון הוא שניתן לשלבם במגוון תבשילים. חזה עוף אחד יכול להספיק לסיר שלם של תבשיל, שמקבל את רוב נפחו מירקות, דגנים או קטניות.

 

בנוסף לאיכויות הבריאותיות של ארוחות המתבשלות בבית לעומת המזון המהיר הנצרך ברשתות השיווק, יש להוסיף את הפן המשפחתי. כאשר אנו מבשלים ואוכלים בבית, אנו מקדישים זמן וערך ל”ביחד” המשפחתי, זמן המקבל משמעות עמוקה יותר מעבר לפעולת האכילה. זהו זמן אותו ניתן לנצל לישיבה משותפת סביב השולחן וקיום שיחה עם בני הבית. מוקדם יותר, אפשר לנצל את ההכנות לארוחה בהפעלת הילדים הקטנים.

חז”ל הטיבו לתאר את המאכלים כצורכי אוכל נפש ולא צורכי אוכל גוף, כלומר, האוכל מזין את הנפש. האוכל הוא סוג של צורך אנושי בסיסי, ופעמים רבות ניתן להעביר דרכו להעביר גם רגשות. לדוגמא אם שמכינה נזיד חמים וטעים לארוחה, מביעה בכך את אהבתה ודאגתה לבני המשפחה. לכולנו יש זיכרון של מאכל מסוים שאנו אוהבים, שמזכיר לנו את הבית או מקום אחר שבו אהבנו להיות. אותו מזון נחרט בזיכרון כמקור המסמל חמימות ורגש. כך שהארוחה אינה חייבת להיות תמיד מושקעת וכוללת כמה מנות בשביל להשאיר אחריה זיכרונות של אחווה וחום ביתי, ולעיתים מספיקה מנה פשוטה אך בריאה ומאחדת.

 

פילה מושט על מצע של סלט אורז בר עם וינגרט לימון – חרדל

 

מרכיבים: (4 מנות)

4 פילה דג מושט

4 כפות שמן קנולה

1 כוס אורז פרסי

1 כוס אורז בר

1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות

1 פלפל צהוב חתוך לקוביות קטנות

1 קישוא – החלק החיצוני בלבד חתוך לקוביות קטנות

½ חבילת עירית קצוצה (או בצל ירוק)

½ כוס קמח

½ חבילת עלי בייבי – שטוף ויבש

מלח ופלפל לטעם

 

וינגרט לימון – חרדל

1 מיץ מלימון סחוט

1 כוס שמן זית

2 כפות חרדל

מלח פלפל לטעם

 

מערבבים בקערה מיץ לימון, חרדל ומלח פלפל וטורפים תוך כדי הוספת השמן בהדרגתיות, עד לקבלת מרקם אחיד

 

אופן ההכנה:

  1. בקלחות נפרדות מטגנים כל סוג אורז לחוד, עם כף שמן בכל קלחת, במשך 3 דקות.
  2. מוסיפים לאורז הפרסי ½1 כוסות מים רתוחים, ולאורז הבר 3 כוסות מים רתוחים, מתבלים במלח ופלפל, מכסים ומבשלים באש נמוכה: אורז פרסי במשך 17 דקות, אורז בר במשך 45 דקות או עד לריכוך מוחלט.
  3. מערבבים בקערה את הירקות, אורז הבר, אורז הפרסי עם 4 כפות וינגרט, ומשרים כשעתיים.
  4. מתבלים את הדג במלח ופלפל ומקמחים.
  5. מטגנים את הדג במחבת עם 2 כפות שמן כ- 2 דקות לכל צד, ומניחים ע”ג נייר סופג.
  6. מערבבים בקערה את עלי הבייבי, עם 3 כפות רוטב וינגרט.

 

הגשה:

ניתן להגיש כסלט חם או קר.

שתף את הפוסט

נשמח לעמוד לשירותכם!

לכל שאלה, אנחנו כאן.

© כל הזכויות שמורות | שי אוחנה 2019

DESIGN AND DEVELOPMENT BY GOLDI COHEN