לאחרונה התחילו לייבא מתילאנד קוקוס צעיר, בעל קליפה בהירה. מדובר בקוקוס טרי, בשונה מהקוקוס החום השעיר והמיובש. הם קלים לפתיחה,  והוא אוגר מיץ טרי וחמצמץ (ובריא מאד) והבשר שלו לבן – ורדרד ורך מאד, ניתן לגרד בכף. הקוקוס הצעיר נחשב למזון – על בעל יתרונות תזונתיים רבים והבשר שלו עדין ובעל מרקם קרמי, ניתן להפיק מבשר הקוקוס שמנת חמוצה טבעונית, אשר מהווה תחליף לאלו שאינם אוכלים לקטוז, מגוון קינוחים כגון מוס, מילקשייק, יוגורט, גבינות.

קוקוס תילאנדי בעל יתרונות רבים בינהם:

  • מכיל חומצה לאורית, שנמצאת גם בחלב-אם ותפקידה העיקרי הוא בהגנה בפני זיהומים וחיזוק מערכת החיסון.
  • בשר הקוקוס מסייע בסילוק רעלים מהגוף ובמניעת סרטן.
  • מסייע לירידה במשקל – בשריפת שומן, ובהגברת קצב חילוף החומרים.
  • מסייע להפחתת רמות כולסטרול ומניעת מחלות לב.
  • מסייע להגברת הריכוז וההקשבה.
  • מי הקוקס מכילים הרבה חלבון, מינרלים וסיבים המקילים על מערכת העיכול.
  • מי הקוקס מומלץ לשתות צונן: קוטמים את ה”גג” של הקוקוס ושותים בקש את המיץ המרווה.

קיימים שימושים נוספים בקוקוס, יש המפיקים מחלב הקוקוס שמן הידוע בסגולותיו התורמות לקידום הבריאות, הוא נחשב לאחד השמנים הבריאים ביותר לצרכי בישול, טיגון ואפייה. זאת בשל העובדה שהוא מורכב בעיקר מחומצות שומן רוויות אשר הינן יציבות יותר ואינן מתחמצנות באותה מהירות כמו חומצות שומן בלתי רוויות בעת שימוש בטמפרטורות גבוהות. מנקודת מבט זו, שמן הקוקוס בריא יותר מאשר מרבית השמנים המוכרים לנו והמשמשים אותנו דרך קבע במטבח. כמו כן, הוא ללא ספק בריא יותר מאשר שומנים מן החי, חמאה ומרגרינה.
ניתן להשתמש בשמן הקוקוס כתחליף לחמאה ומרגרינה, בטיגון, בישול ואפייה. הוא נהדר בעת אפיית עוגות ועוגיות, נפלא בהקפצה של ירקות ומאכלים אסיאתיים, מעניק ריח וטעם נהדרים בעת טיגון בצל ושום ומשמש כבסיס מצוין לתבשילים רבים. במידה ומעוניינים להשתמש בו לתיבול סלטים ומאכלים קרירים, ניתן להמיס אותו ולערבב עם שמן נוזלי אחר, כגון שמן זית, וכך נמנעת התמצקותו מחדש.
יתרון נוסף בעת שימוש בשמן קוקוס הוא בעצם היותו מוצר בטמפרטורת החדר, ניתן לשלוט באופן מדויק יותר בכמות הנדרשת באמצעות כפית, כף, או סכין. מומלץ לצרוך בין 1-3 כפות של שמן קוקוס ביום, בהתאם לצריכת הקלוריות היומית המשתנה מאדם לאדם, וזאת במקביל לצריכתם של שמנים נוספים בצורה מאוזנת. ההמלצה היא שכ- 10% מסך הקלוריות היומית יהיו ממקור של שמן קוקוס. לפיכך, אדם הצורך כ- 2000 קלוריות ליום, ייהנה משילוב של כ-2 כפות שמן קוקוס בתפריט.

צריכת שמן קוקוס בתזונה עשויה לשפר את מאזן הכולסטרול בדם, ולהפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

קיימות מספר עבודות מחקר אפידמיולוגיות גדולות שנערכו בבני-אדם בהקשר לצריכה של שמן קוקוס והשפעותיה. תוצאות המחקרים הללו מעידות על כך כי אוכלוסיות הצורכות שמן קוקוס כחלק קבוע מהתזונה הציגו רמות כולסטרול נמוכות-נורמליות וכן רמה נמוכה של מחלות לב וכלי דם. אחד מהמחקרים הללו התפרסם בשנת 1981. במחקר נבדק הקשר שבין התזונה של כל תושבי האי הפולונזי פוקה-פוקה שבאזור קו המשווה לבין רמות הכולסטרול והשומנים בדם. 
תוצאות המחקר מראות כי בקרב תושבי האי רמות הכולסטרול היו נמוכות. זאת למרות ששומן היווה כ- 35-40% מסך צריכת הקלוריות היומית שלהם, וכי למעלה מ- 75% ממנו היה שומן רווי. הסיבה לכך נעוצה ככל הנראה בעובדה כי הקוקוס סיפק כמעט את כל השומן בתזונתם, ואילו את המקור העיקרי לחלבון היוו דגים המספקים גם חומצות שומן חיוניות.

קיימים מעט מאד מקורות בטבע לחומצות שומן בעלי אורך שרשרת בינוני, ופרט לשמן קוקוס, הן מצויות בריכוזים יפים בחלב אם. חומצות שומן אלה משמשות כמקור תזונתי חשוב עבור התינוק ובנוסף מספקות לו הגנה מפני זיהומים ותומכות בתפקוד מערכת החיסון המתפתחת אצלו. בנוסף, מחקרים מצביעים על כך כי לחומצות השומן הללו חשיבות גם בהתפתחות תקינה של התינוק וכי הוספה של שמן קוקוס לתזונתם של תינוקות אשר נולדו במשקל נמוך מאוד, הובילה לשיפור משמעותי בקצב גדילתם כנראה בשל מנגנון הספיגה של חומצות שומן אלה.  

במקומות בהם התזונה עשירה בשמן קוקוס, כמו למשל בפיליפינים, ריכוז חומצות השומן בחלב אם גבוה יותר מאשר במדינות העולם המערבי.  מסתבר כי לתזונה של הנשים המיניקות השפעה ברורה ומידית על הרכב החלב ובין היתר על ריכוז חומצות השומן שבו. צריכה של 40 גרם שמן קוקוס בארוחה אחת יכולה להגביר את ריכוז החומצה הלאורית בחלב האם של האישה המיניקה.

בנוסף, שמן הקוקוס נחשב לאחד השמנים הקוסמטיים-רפואיים החשובים ברפואה ההודית – איור-וודה. הוא משמש לטיפול בפצעונים ובאקנה, לפריחות עור על רקע אלרגי ולטיפול במחלת האקזמה ובדלקות עור. כן הוא משמש לריפוי והחלמה של פצעים וחתכים. בהודו עושים שימוש נרחב בשמן בתכשירי שיער והוא נחשב כמקדם צמיחת שיער ומשמש למניעת נשירה ולטיפול בהתקרחות. בנוסף, משתמשים בו כשמן עיסוי לכל הגוף. בנוסף לשימוש שנעשה בו ברפואה ההודית ניתן להשתמש בו גם לטיפול בחבורות ונקעים המלווים בנפיחות.

השימוש בשמן הקוקוס כמוצר קוסמטי טבעי ויעיל התגלגל גם למערב וכיום הוא הפך ללהיט בארה”ב ובאירופה, והוא יכול לשמש כמעט לכל מטרה עם תוצאות מצוינות. ניתן להשתמש בשמן הקוקוס כמסכת הזנה לפנים ולמניעת קמטים, להסרת איפור, כחמאת גוף לטיפול בעור יבש, הוא מצוין לכפות רגליים סדוקות, מונע התפתחות פטריות וריח רע בכפות הרגליים, קרם לשפתיים סדוקות, להרגעת העור מעקיצות יתושים ולהרגעתו לאחר החשיפה לשמש.

סלט חסה חמאה עם שמנת קוקוס חמוצה ווינגרט דיז'ון

מרכיבים: (4 מנות)

1 ראש חסה חמאה (או חסה סלנובה) חתוך גס

8 צנונית קטנות חתוך ג’וליאן

16 צלפים

2 בצלי שאלוט קצוצים דק

1 מלפפון אנגלי או 2 מלפפונים ללא גרעינים, פרוס לאורכו בעובי של 3 מ”מ

 

שמנת קוקוס חמוצה

2 כוסות קוקוס תאילנדי חתוך לקוביות (1 קוקוס)

¼ כוס אגוזי קשיו מושרים במים במשך 10-12 שעות

2 כפות שמן זית כתית או שמן פשתן

1 כף שמן קוקוס בכבישה קרה

3 כפות חומץ תפוחים

1 כף סירופ אגבה

½ כף מלח ים אטלנטי

 

אופן ההכנה:

טוחנים את כל הרכיבים בבלנדר, עד לקבלת מרקם חלק.

 

וינגרט דיז’ון

½ כוס שמן זית כתית

½1 כף חומץ שרי

1 כף סירופ אגבה

1 כף חרדל דיז’ון איכותי

¼ כפית מלח ים

עירית קצוצה לקישוט

 

אופן ההכנה:

  • שמים את כל הרכיבים, פרט לשמן, בקערה ומערבלים בעזרת מטרפה.
  • יוצקים את השמן באיטיות תוך כדי ערבוב מתמיד, עד לקבלת מרקם סמיך וחלק.

 

הרכבת המנה:

  • יוצרים חישוק בעזרת פרוסות המלפפונים.
  • מערבבים בקערה את יתר מרכיבי הסלט עם השמנת קוקוס החמוצה, ומניחים את התערובת בתוך החישוק.
  • לקישוט מטפטפים סביב הסלט את הוינגרט, והעירית הקצוצה.

 

פינקולדה סמודי

__mg6

מרכיבים:

1 כוס אננס טרי או משומר

1 כוס חלב קוקוס

1 בננה קפואה (חתוכה לקוביות גסות)

½ כוס קרח

 

אופן ההכנה:

טוחנים את כל המרכיבים בבלנדר עד לקבלת מרקם קרמי אחיד.

 

הגשה

ניתן לקשט עם פרוסה של אננס טרי

 

 

שתף את הפוסט